Speelgoed dat past bij de leeftijd van je kind

Gepubliceerd op 9 september 2022 om 20:43

Speelgoed dat past 

Tijdens elke fase in de ontwikkeling van je kind, leert hij/zij nieuwe dingen. Jonge kinderen leren vooral door te spelen en te imiteren. Zo oefenen kinderen sociale, emotionele en motorische vaardigheden. Het is dus goed om variatie aan te brengen in het speelgoed. Kies voor speelgoed  dat past bij de leeftijdsfase van je kind. Zodat ze in elke leeftijdsfase het speelgoed krijgen waar ze aan toe zijn. In dit artikel kun je per leeftijdscatergorie lezen welk speelgoed aantrekkelijk is en waarom dat zo is.

 

 

Spelen van 1-2 jaar Dreumes

Je kindje kan steeds meer. Van kruipen, naar staan en zelfs lopen. In deze fase staat het ontdekken voorop. En dit doet je kindje vooral door uit te proberen. Je hebt vast al gemerkt dat je dreumes dol is op knopjes, schuifjes en klepjes. De afstandsbediening en keukenkastjes zijn favoriet. Maar papa en mama helpen doen kinderen op deze leeftijd ook heel graag. Het gaat dan om eenvoudige dingen zoals:  spullen aangeven, meehelpen om de was in de wasmachine te doen of bijvoorbeeld een wortel aan het konijn voeren. Het gaat in deze fase met name om het ontdekken, het spel is vooral experimenterend en verkennend. Zo zal je kleine het leuk vinden om blokken te stapelen en weer om te gooien. Maar ook het vullen van bekertjes met water in bad of onder de douche is een leuk spel. Laat je kind ontdekken, maar zorg wel voor een veilige omgeving. Hieronder zie je welk speelgoed favoriet is voor deze leeftijd

Favoriet speelgoed: 

Loopspeelgoed : loophondje, loopkar
Stapelblokken of bekers
Zandbak of watertafel
Ontdek speelgoed: blokken stapelen of trekdier

Spelen van 2-3 jaar Peuter

De motoriek wordt steeds beter en je kindje krijgt steeds meer interesse in andere kinderen. Toch zie je nog geen ' echt' samenspel. Dat komt later pas, kinderen spelen in deze fase vooral naast elkaar. Je zult ook merken dat je kind zich ook steeds beter gaat verwoorden en kan dus steeds beter aangeven wat hij/zij wil. Het is in deze fase leuk om ook creatief aan de slag te gaan. Start met de eerste keer verven, dit kun je het beste doen met vingerverf. Dit kun je gemakkelijk weer schoon krijgen. Als je kindje richting de 3 jaar gaat kun je ook laten verven met waterverf.  Een speelkeuken wordt vanaf nu ook interessant, roeren in pannetjes, spelen met een theeservies. Je kind zal nu vooral papa en mama nadoen met imitatiespel.

Favoriet speelgoed:

Schilderen met waterverf 
Klei
Puzzelen
Spelen met auto's 
Loopfiets
Speelkeuken

 

Spelen 3-4 jaar Kleuter
In deze fase worden rollenspellen steeds belangrijker. Denk aan doktertje spelen of vadertje en moedertje.  Verkleden vinden de meeste kinderen dan ook erg leuk om te doen. Daarnaast kun je nu ook beginnen met gezelschapsspelletjes. Begin eenvoudig  en neem er de tijd voor. Als je kind dol is op muziek, kan er ook interesse komen voor muziekinstrumenten. De meeste kinderen hebben wel een trommel of een xylofoon, maar ook andere muziek instrumenten kunnen de interesse opwekken.

Favoriet speelgoed:

Muziekinstrumenten
Gezelschapsspellen ( eenvoudig)
Magneten
Puzzelen 
Kralen rijgen
Speelgoed voor rollenspellen: bv. dokterskoffertje
Speelkeuken
Verkleedspullen: verkleed je als prinses, indiaan of piraat

    

Spelen 4-6 jaar Schoolgaand kind
Een nieuwe tijd breekt aan. Je kind gaat voor het eerst naar de basisschool en je zal zien dat er een hoop verandert in de ontwikkeling van je kind. Je kind speelt steeds meer met andere kinderen en leert samen spelen.  De motoriek verandert, zo zal de fijne motoriek verbeteren door veel te oefenen met knippen, tekenen, prikken en verven. Je kunt de fijne motoriek ook thuis oefenen, doe dit vooral op een speelse manier. Ketting rijgen, visspel en knutselen zijn voorbeelden daarvan. 
Maar ook de grote motoriek gaat vooruit, mede dankzij gymles, buitenspelen en zwemles. Op deze leeftijd leren veel kinderen ook fietsen zonder zijwieltjes. Het ruimtelijk inzicht speelt steeds meer een rol en je zal zien dat je kind hier ook steeds meer inzicht in krijgt. Leg eens spelenderwijs figuren na met magneten of blokken. Daarnaast kun je nu ook starten met moeilijkere gezelschapsspelen.

Favoriet speelgoed:

Knutselen
Gezelschapsspellen 
Buiten spelen--> crocuet, stoepkrijt, springtouw
Fietsen ( zonder zijwieltjes)
Moeilijkere puzzels
Koken en bakken
Auto's
Poppen
Constructie materiaal--> bouwen  of na maken
Kralen rijgen --> oefenen fijne motoriek

 

Bekijk al het speelgoed op onze website!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.