5 tips voor de verzorging van de gevoelige babyhuid

Gepubliceerd op 19 augustus 2022 om 09:40

Wist je dat alle baby's van nature een gevoelige en kwetsbare huid hebben? Dit komt omdat de babyhuid nog geen beschermende zuurmantel heeft en omdat de hoornlaag ( gedeelte van de oppperhuid) nog niet volledig is volgroeid. De zuurmantel zorgt voor bescherming tegen uitdroging, infecties en irritaties. Om je baby en peuter zo goed mogelijk te beschermen vind je hier een aantal tips voor een goede huidverzorging van je kleine. Deze tips zijn ook zeer goed bij huidproblemen als eczeem.

Tip 1: niet dagelijks in bad, of onder de douche

Het lijkt misschien zo gewoon om dagelijks even onder de douche te stappen, lekker fris toch? Maar wist je dat dit helemaal niet goed is voor de huid van je kind. Door te douchen en te badderen lost het natuurlijke vetlaagje op de huid sneller op, zo raakt je huid vocht kwijt. Vervolgens droogt de huid een beetje uit. Het is dus beter om het badderen of douchen om de dag te doen. Natuurlijk wel zo fris om even het gezicht en de handjes van je kindje te wassen met een washandje. Let er op dat de temperatuur van het water niet te warm is, je kunt beter lauw water gebruiken zo droogt de huid minder snel uit.  Blijf dus ook niet te lang in bad, maar houd het bij een korte douche of badsessie.


 

Tip 2: droogdeppen met hydrofiel ( bamboe)

Na afloop van het douchen of badderen kun je de huid het beste droogdeppen i.p.v. wrijven. Gebruik hiervoor het liefst een hydrofiel doek. Bamboe hydrofiel doeken zijn zeer geschikt voor de droge en gevoelige huid. Deze doeken zijn zacht, nemen het vocht goed op en zijn natuurlijk. Ook erg handig om mee te nemen naar zwemles of het strand. In onze shop vind je verschillende hydrofiel doeken van Bamboe met gave prints.


Tip 3: babyvriendelijke verzorgingsproducten

Gebruik huidvriendelijke producten zodat  de huid van je kleine niet geïrriteerd raakt.  Tegenwoordig vind je veel babyproducten op de markt.  Je kunt kiezen welke producten jij fijn vindt om te gebruiken. Hier een paar voorbeelden van huidvriendelijke producten zonder parfum en schadelijke stoffen: Naïf, Burts Bee en Dokter Leenarts. Bij gebruik van babyverzorging denken de meeste mensen vooral aan babybadolie, wasgel, shampoo en bodylotion, maar ook billendoekjes en zonnecrème vallen hieronder. Zorg er dus voor dat je weet of de producten die je gebruikt wel huidvriendelijk zijn voor je kindje.  Heeft je kind veel last van eczeem, smeer de  huid dan altijd in na het wassen. Gebruik liever geen wasgel maar een badolie of doucheolie ,vrij van parfum en irriterende stoffen. Zelf heb ik goede ervaringen met de Burts Bees Multipurpose, dit is een zeer vette crème die de huid goed beschermt.   

 


Tip 4: wasmiddel vrij van parfum, parabenen en kleurstoffen

Je denkt er niet snel aan, maar wist je dat stoffen uit wasmiddel en wasverzachter de huid enorm kunnen irriteren.  Ik kwam hier pas achter toen mijn zoontje huidproblemen kreeg. Hij zat onder de eczeem en had hier erg veel last van. Ik kreeg de tip van een vriendin om te wassen zonder wasverzachter een een wasmiddel vrij van parfum, parabenen en kleurstoffen te gebruiken. Na een week of 2 merkte ik al verschil! Inmiddels heb ik zijn eczeem onder controle doordat ik ander wasmiddel gebruik, hem niet dagelijks in bad doe en hem regelmatig in smeer met vette crème.  Doordat de babyhuid van nature ook heel gevoelig is, is het dus zeker aan te raden om babykleertjes ook met huidvriendelijk wasmiddel te wassen. Gebruik geen wasverzachter, maar maak de kleding zacht door het even in de droger te doen.


Tip 5:  Kleding van katoen

Kleding kan de huid ook irriteren. Zeker als je een gevoelige huid hebt kan die wollen trui snel zorgen voor een rode en jeukende huid. Gebruik dus kleding van katoen. Wil je toch graag zo een leuke wollen trui aan bij je zoon of dochter? Doe dan een katoenen shirt met lange mouwen onder de trui aan om jeuk te voorkomen. 

 

Blijft je kind ondanks de bovenstaande tips veel last hebben van een gevoelige of geïrriteerde huid? Neem dan zeker contact op met een arts en zorg dat ook voeding en eventuele voedselallergieën worden uitgesloten.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb